Nederlanders lenen te duur: consumptieve kredieten kunnen goedkoper door transparantie en netto provisieloze rentes

Nederlanders lenen te duur

Lelystad 23-02-2015, Voor het afsluiten van een lening gaan de meeste mensen naar de bank waar ook de betaalrekening en de spaarrekening lopen. Wat nu als deze bank procenten duurder is in vergelijking met concurrerende banken? U kunt beter kiezen voor de bank met een zeer scherpe rente. Een paar procenten verschil geeft een groot verschil in de maandlasten.

De hoogte van de rente voor een lening is onder andere afhankelijk van het te lenen bedrag en de leenvorm. Banken hanteren vaak een lagere rente bij het lenen van 25.000 euro in vergelijking met een lening van 5.000 euro. Als er wordt gesproken over een lening, wordt er meestal bedoeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Deze leenvormen vallen onder de noemer consumptief krediet. De rente voor deze leningen varieert van ongeveer 5 procent tot 10 procent, maar uitschieters boven de 10 procent moet u ook niet vreemd van opkijken. Andere en nog duurderde vormen van consumptief krediet zijn de CREDITCARDS, het rood staan op de betaalrekening en openstaande schulden bij postorderbedrijven.

Pas op met de eenvoudige leningen

Eind van de maand GELD tekort hebben op uw betaalrekening is geen probleem. U kunt immers rood staan. Weet u dat dit een zeer dure vorm van lenen is? Uitgaande van een kredietlimiet van 1.000 euro, kost rood staan bij de Rabobank 12,9 procent rente. Bij de ABN Amro betaalt u 14 procent en bij de ING 13,9 procent. Bij roodstand gaat het vaak om relatief kleine bedragen, maar als u het in een percentage uitdrukt blijkt pas hoe duur het is. De rente op een CREDITCARD ligt ver boven de 10 procent. Ook bij postorderbedrijven kan het percentage over de schuld oplopen tot 15 procent.

Kies een doorlopend krediet of een persoonlijke lening tegen een redelijk percentage

De meeste consumenten sluiten het liefst een lening af bij de banken waar ook de andere bankzaken geregeld zijn. De bank waar bijvoorbeeld de betaalrekening en de hypotheek lopen is vertrouwd. Ongemerkt betaalt u vaak teveel rente in vergelijking met een aantal relatief kleine banken die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van kredieten. De naam Rabobank schept vertrouwen en sluit u eerder een lening bij af dan bij Freo, terwijl Freo een onderdeel is van de Rabobank. Door te kiezen voor Freo kunt u aanzienlijk BESPAREN OP DE rente.

Pas op met het afsluiten van een persoonlijke lening bij de autodealer

Geldview heeft onderzocht waar persoonlijke leningen worden afgesloten voor het kopen van een auto. Hieruit blijkt dat 45 procent van de leningen wordt afgesloten via de autodealer. Vaak wordt er niet bij stil gestaan dat dit veel te dure leningen zijn waar de autoverkopers flink op kunnen VERDIENEN.

Let bij het lenen van geld goed op de hoogte van het percentage. Door niet te kiezen voor de gemakkelijkste weg kan er veel geld bespaard worden. Een verschil van 3 procent op een lening van 10.000 euro maakt een verschil van 25 euro per maand aan rentelasten.

Als financieel adviseur nodig ik u uit om uw consumptieve kredieten goedkoper te maken. Wij rekenen u voor het totale financieel advies een adviestarief naar onze verrichtingen maar wensen geen provisie te ontvangen op de doorlopende kredieten. Kom langs er zorg ervoor dat u bij de bank geen hoge rente betaalt.

Edwin Glebbeek, www.glebbeekhypotheken.nl Agorahof 25 Lelystad, 0320-282231