Huizenprijzen blijven dalen wanneer stopt het?

 Lelystad 22 mei 2013 De huizenprijzen blijven maar dalen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. We zijn 10 jaar terug in de tijd met de prijs van een koophuis. In 2003 stond prijzen van de huizen op hetzelfde niveau als nu;waarbij de prijzen op het hoogtepunt in 2008 met +19,5% waren gestegen. Dus als u een huis heeft gekocht in 2003 dan bent u uw overwaarde nu weer kwijt.

In de eerste vier maanden van 2013 wisselden in totaal 29.644 woningen van eigenaar, bijna acht procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Weinig vraag naar huizen

Voor CBS-econoom Peter Hein van Mulligen zijn de cijfers toch een behoorlijke tegenvaller. “In de voorgaande twee maanden leken de prijzen te stabiliseren. Veel mensen dachten dat de bodem was bereikt, maar dat was misschien een beetje wensdenken.”

Makelaarsorganisatie NVM gaat voor heel 2013 uit van een gemiddelde prijsdaling van 5 tot 7 procent. Aan de daling komt volgens de makelaars op zijn vroegst een einde in de tweede helft van volgend jaar. Vorige week werd al bekend dat er in de eerste vier maanden van dit jaar 29.644 woningen van eigenaar wisselden. Dat is 7,9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Lage Hypotheekrente en veel onderhandeling mogelijk

De positieve punten in de markt zijn dus dat de hypotheekrente laag is en er nog steeds veel te onderhandelen is over prijs. Er is op dit moment wel veel latente vraag naar huizen maar door de aangescherpte hypotheekregels en onderwaarde van huizen kunnen potentiële kopers geen nieuw huis kopen.

Plan Vermeend, nieuwe Blok-hypotheek en starterslening

Een plan van oud minister Vermeend om slim te bouwen zou een steuntje in de rug zijn waarbij de markt misschien dan wel weer kan verbeteren. Andere oplossingen zijn de starterslening voor gemeentes en bijvoorbeeld de doorstroomlening die minister Blok misschien in het najaar gaat invoeren voor klanten met een grote onderwaarde.

Al met al blijft de markt nog op slot maar mijn verwachting is dat door latente vraag en aanpassingen in de markt door minister Blok en de lage hypotheekrente de markt misschien wel weer sneller op gang komen dat de CBS en NVM verwachten.

auteur Edwin Glebbeek, www.glebbeekhypotheken.nl, 0320-282231 Agorahof 25 te Lelystad.

 

 

 

Hypotheekrenteherziening 2013? Profiteer van de lage hypotheekrentes op dit moment

Lelystad 14 mei 2013, Edwin Glebbeek van Glebbeekhypotheken nodigt u graag iedereen uit op Agorahof 25 voor een hypotheekcheck, omdat er de rente nu laag staat en er veel rentes aflopen de komende 2 jaren. De afgelopen 4 maanden is de hypotheekrente met een half procent gedaald en staat historisch laag. U kunt met een bestaande hypotheek nog profiteren van het zogenoemde overgangsregime.

Doe de NHG check-up en bespaar 1% rente

Wij adviseren u langs te komen als uw hypotheekrente binnen 2 jaar afloopt. Een oversluiting van uw hypotheek naar de Nationale Hypotheekgarantie kan u een voordeel van 1% opleveren ten opzichte van de niet-NHG hypotheken. U kunt op dit moment met de lage hypotheekrente profiteren van een verlaging van de hypotheeklasten. Uw huis dient meer waard te zijn dan uw hypotheek en u dient natuurlijk voldoende inkomsten te hebben.

Overgansregime bestaande hypotheken

Op moment dat u een bestaande hypotheek heeft op 31-12-2012 dan kunt u bij een oversluiting van uw hypotheek nog gebruik maken van de oude hypotheekvormen met bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek. Dit mag tot 50% van de waarde van uw huis.  U kunt uw hypotheek in het overgangsregime laten afstemmen op uw persoonlijke situatie, wensen en budget.

Ontwoekering beleggingspolis

Daarnaast kunt u met een oversluiting uw bestaande woeker-beleggingspolis omzetten naar een spaarhypotheek of annuiteitenhypotheek. Als uw beleggingsverzekering in box 1 zit kunt ook nog kiezen voor een bankspaarhypotheek. U krijgt door deze omzetting inzicht in een duidelijkere opbouw.

Wij adviseren u om met uw rentevoorstel van de bank langs te komen zodat wij kunnen bekijken hoe u er beter van wordt. Als onafhankelijk hypotheekadviseur hebben wij beste hypotheekrentes voor u met goede voorwaarden.

 U kunt voor een oriënterend gesprek terecht bij Glebbeekhypotheken op de Agorahof 25 te Lelystad. U kunt een afspraak maken op onze internetsite www.glebbeekhypotheken.nl of bellen onder telefoonnummer 0320-282231.