De zon gaat wel weer schijnen op de huizenmarkt in Lelystad

Lelystad 10 april 2012, Afgelopen zaterdag waren er 100.000 bezoekers voor de NVM openhuizendag. Er blijkt veel belangstelling te zijn voor een koophuis en vooral door huurders omdat de huurprjizen maar blijven stijgen door aanhoudende inflatie en de scheefhuurtoeslag.

Het lijkt erop dat er dus wel vraag is echter de volgende problemen zijn er op de huizenmarkt. Veel kopers hebben een te grote restschuld en potentiële kopers kunnen met de bestaande strenge hypotheekregels moeilijk een hypotheek krijgen. Voor de starters zijn er bovendien beperkte startersregelingen in Lelystad.

Echter zijn er ook signalen dat zon wel weer gaat schijnen ook voor de huizenmarkt. Op dit moment is er sprake van een kopersmarkt en er  zijn dus mooie aankoopprijzen mogelijk. Niet alleen omdat het aanbod van woningen erg groot is maar ook omdat de rente laag is. De vraag die hen bezighoudt is wanneer het juiste moment is om te kopen. Dalen de huizenprijzen nog verder? Gaat de rente dalen of misschien stijgen?

De minister Blok dient de hypotheekregels aan te passen zodat de huizenmarkt een zetje krijgt. Zo dient hij een “doorstroomhypotheek” in te voeren waarbij verkopers bij een groot verlies op hun bestaande huis een kans krijgen om een nieuw huis te kunnen kopen. Banken zouden  gedwongen moeten worden om dit mee te nemen in een nieuwe hypotheek;de rente over deze schuld is tegenwoordig tijdelijk aftrekbaar. Daarnaast zouden starters bij een nieuw huis 50% aflossingsvrij hypotheek mogen sluiten zoals in de oude regels zodat de maandlasten overzichtelijk blijven.

Als u wenst te verbouwen heeft het kabinet onlangs het BTW-tarief van 21% naar 6% verlaagd. Dit verlaagde tarief geldt tot 1 maart 2014 en is van toepassing op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen, voor zover de woning minimaal 2 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen. Ook het aanleggen en onderhouden van de tuin valt onder de verlaging. Al met al een forse verlaging die flink kan schelen in de verbouwingskosten!Conclusie er is dus wel vraag  is maar de huizenmarkt een duwtje nodig heeft vanuit de overheid  zodat er weer kansen zijn voor doorstromers en starters op de huizenmarkt. Dan gaat de zon wel weer schijnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *