Resterende duur Hypotheek 30 jaar bij annuïteitenhypotheek ook al heeft u geen aftrek meer

Lelystad, 04 juni 2013 De staatssecretaris van Financiën heeft vragen beantwoord over de maximale looptijd van een nieuwe annuïtaire hypotheek ten opzichte van de resterende periode van renteaftrek. De antwoorden hebben betrekking op klanten die nu een nieuwe hypotheek aangaan terwijl zij al enkele jaren hypotheekrente aftrek hebben gehad onder het fiscale belastingregime van vóór 1 januari 2013.

Hoe luidt de uitspraak?
In de beantwoording van de vragen geeft de staatssecretaris aan dat een nieuwe annuïtaire hypotheek in maximaal 30 jaar moet worden afgelost. Dit ondanks het feit dat er geen recht meer bestaat op de volle 30 jaar renteaftrek.

Een voorbeeld
Ik heb een woning gekocht in 2001 en verkocht in 2011. Ik ben gaan huren en koop in 2013 een nieuwe woning onder de nieuwe fiscale regels. Ik heb dus al 10 jaar gebruik gemaakt van renteaftrek.
 Ondanks het feit dat er recht is op renteaftrek voor 20 jaar, mag deze hypotheek in 30 jaar worden afgelost. Na 20 jaar stopt dan het recht op renteaftrek maar loopt de annuïtaire hypotheek door tot 30 jaar. 

Voor welke klanten is deze regel van toepassing?
Deze antwoorden gelden voor klanten die in het oude belastingregime (vóór 01-01-2013) een hypotheek hadden. Zij hebben hierover renteaftrek gehad en gaan nu een nieuwe annuïtaire hypotheek aan omdat de lening niet onder het overgangsrecht valt.

Wat houdt het overgangsrecht in?
Volgens het overgangsrecht blijven de hypotheekregels van vóór 1 januari 2013 van toepassing op de nieuwe hypotheek. Dit zijn in eerste instantie hypotheken die bestonden op 31 december 2012. Daarnaast zijn er aparte situaties waarbij ook het overgangsrecht van toepassing is verklaard. Bijvoorbeeld financieringen die ontstaan door een definitieve overeenkomst in 2012

auteur: Edwin Glebbeek, www.glebbeekhypotheken.nl, 0320-282231 Agorahof 25 te Lelystad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *